Semuanya Di Teratak Indah Bonda!!!!

Saturday 17 September 2011

Kari ayam BONDA


Now BONDA nak share resepi masak KARI AYAM.
Sapa2x yg tak de idea nak masak apa hr nie boleh amik resepi BONDA nie ye. Jgn malu2x amik je tak payah bayar pun... hehehe
Jom kita ke dapur BONDA tengok apa bahan2xnya... Fuhhhhh!!!!!
Bahan-bahan (4-5 orang):-
  • 1 ekor ayam (Bonda tka kisah pun uols nk potong berapa)
  • 6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
  • 1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
  • 5 sudu besar rempah kari daging (tak kisah kari jenama apa pun)
  • 2 biji ubi kentang -dibelah 4
  • 400gm santan pekat
  • 300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
  • garam secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 biji bawang besar-dihiris panjang
  • 1 biji bawang putih - dihiris
  • 2 biji bawang kecil
  • 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis 
  • minyak untuk menumis

Cara-cara:-
  • Blend bawang merah, bawang putih, halia, rempah kari (BONDA masuk kan skali rempah kari senang)
  • Panaskan minyak dan masukkan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun kari
  • Lepas tu masukkan bahan2x yang diblend tadi sehingga naik bau
  • Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang.
  • Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.(ikut uols nyerrr nk pekat mcm mana ye)
  • Biarkan sampai kentang empuk dengan api sederhana
  • Masukkan garam, ajinamoto dan masukkan sedikit air asam. Lepas tu biarkan 2-3minit dan padamkan api
  • Akhir sekali...... Apa lagi siap dihidang la ye uols..... :)

SELAMAT MENCUBA
KALAU MENJADI SHARE LA YE DENGAN BONDA....

No comments:

Post a Comment

Copyright©2011 Teratak Indah Bonda yang punya